RESEPI EDISI KHAS HARI RAYA AIDILADHA




1) RESEPI LEMANG


 (Lemang ketika dibakar -sumber Wikipedia gambar)




Bahan:


5 kg Beras Pulut
3 Biji Kelapa
5-6 Batang Buluh (Bergantung)
Garam
Daun Pisang
Kayu Api




Bahagian Pulut


Basuh pulut dengan bersih
Perah kelapa dan ambil santan

Rendamkan pulut ke dalam santan tadi (Jangan terlalu lama jika tidak pulut akan jadi lembik serta garam secukup rasa)





Bahagian Buluh

Pilih buluh lemang

Cuci buluh dengan bersih

Daun pisang hendaklah dilayur agar lembut

Gulung daun pisang yang bulat dan masuk ke dalam buluh

Masukkan pulut tadi ke dalam buluh yang ada daun pisang

Jangan ditekan dengan terlalu kuat kerana lemang akan jadi keras(supaya ada ruang)


Tutupkan bahagian atas lemang dengan daun pisang


Bahagian Bakar


Bakar selama 3 hingga 4 jam..
Kebiasaannya, menggunakan kayu api tetapi jika ingin jimat guna arang kayu dari pokok bakau .

Arang kayu bakau apinya lebih panas dan lebih lama .



2) Rendang Ayam


(Rendang )



Bahan-bahan:

1 ekor ayam

1 kilo santan kelapa

2 sudu besar
kerisik
2 helai daun kunyit - dihiris halus

Minyak untuk menumis

Garam  secukup rasa

Gula secukup rasa

Asam keping

2 biji bunga cengkih





Bahan kisar:

50 tangkai cili kering  ( guna 4 sudu besar cili kisar )

2 biji bawang besar

4 biji bawang putih

 ½ biji halia


Bahan tumbuk ( menggunakan lesung batu )

2 batang serai


Cara – cara memasak



1.    Panaskan kuali . Isi minyak masak 2 sudu besar ke dalam kuali



2.    Kemudian masukkan bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Tumis bahan sehingga 1 minit .



3.    Masukkan ayam dan biarkan selama 2 minit



4.     Masukkan santan , kacau dan biarkan selama 30 minit  ( saiz api sederhana )



5.    Kemudian , masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping.



6.     Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan kacau dan biarkan selama 10 minit



7.    Selepas itu , sedia untuk dihidangkan


Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "RESEPI EDISI KHAS HARI RAYA AIDILADHA"

Posting Komentar